„Am plecat, dar am ramas tot timpul cu gandul ca ma intorc”

„Am plecat, dar am ramas tot timpul cu gandul ca ma intorc”

Montag, 25. September 2017

10:45

Incep cu o fraza foarte des auzita atunci cand stau de vorba cu vreun conational intalnit in alta tara: „Am plecat, dar am ramas tot timpul cu gandul ca ma intorc.” Vreau sa scriu o parere strict personala, parere formata din experienta de zi cu zi in alte tari straine.  Cam 80% din romanii cu care am interactionat in alte tari, vor sa se intoarca acasa. Am observat niste probleme comune la toti. O  sa relatez cateva dintre ele in speranta ca o sa vada cineva asta. Sunt constient ca s-au facut nenumarate statistici despre treaba asta, dar va pot spune ca nimeni nu va fi complet sincer cand raspunde la niste intrebari pentru o statistica.

Cam cea mai intalnita cauza din pricina careia nu se intorc multi dintre ei acasa ar fi diferenta uriasa de  dezvoltare dintre mediul urban si cel rural. Aici ma refer  la diferentele salariale si sociale.

Alta cauza ar fi cea a lipsei acute de specialisti care nu stiu sa atraga in campul muncii oamenii mai putini pregatiti. Am observat ca marea majoritate a oamenilor plecati in alta tara presteaza munca fizica ( constructii, ingrijire batrani, soferi, muncitori in fabrici, etc).  Daca vrei sa aduci romanii acasa, incearca sa le oferi conditii de munca decente, un salariu normal ( nu trebuie sa fie ca cel care il primeste in tara in care este) si cel mai important lucru, o explicatie detaliata cu cat ar ramane in mana luand in considerare cheltuielile   mult  mai mici in tara fata de strainatate.

Nedreptate fata de oamenii care muncesc legal, corect. E tare nasol sa muncesti 10 ore pe zi pentru un salar de 2 000 Ron,  iar atunci cand te imbolnavesti sa trebuiasca sa iti platesti tot.

Alta cauza ar fi cea a mentalitatii.  Trebuie sa recunosc ca avem o mentalitate putin comunisto-masochista. Cunosc oameni care lucreaza ca soferi cu minimul pe economie,  bani care ar putea sa ii castige in proportie de 80-90% si in Romania. Persoane care fac curatenie, la fel primesc minimul pe economie. Problema noastra e ca ne uitam prea mult la capra vecinului. Suntem prea „falosi”, prea meschini, interesati de lucruri marunte ( „ce zice lumea”) in defavoarea fericirii si linistii noastre sufletesti. Sa o spunem pe fata: ” Mai bine fac curat la nemti decat la romani, desi am aceleasi foloase. ”

Luand in considerare procentul extrem de mare de romani in care au fost investiti bani pentru terminarea scoliilor, studiilor, ar fi o prioritate infiintarea unei agentii care sa readuca o parte din forta de munca inapoi. Cu experienta aniilor munciti afara, cu dorinta de intoarcere acasa,nu ar fi extrem de greu de realizat acest lucru. Oamenii vor oferte concrete, iar o agentie care sa se ocupe de aceasta ar fi extrem de folositoare si de binevenita.  Nu e foarte greu de realizat un proiect inceput de Romania cu sprjinul firmelor care ar fi mai mult decat fericite sa primeasca forta de munca calificata si cu experienta.

Personal, imi doresc sa ma intorc in Romania, cat mai repede.  Am cautat oferte de munca, am si gasit locuri de munca decent platite in domeniul meu.  Urasc sistemul medical de la noi, dar nici in occident nu e lapte si miere cum spun „unii” sau cum spune media. Nimeni nu spune cu ce probleme se confrunta  sistemul medical din  Germania, cate lipsuri are. Nimeni nu spune  care sunt probele altor tari, toata lume le vede doar pe ale noastre.

Trebuie statul roman sa se implice mai agresiv in ofertarea oamenilor care ies de pe bancile facultatilor, liceelor sau a scolilor profesionale. Statul, printr-o agentie de  ocuparea a fortei de munca trebuie sa fie legatura dintre cerere si oferta,  legatura dintre angajat si angajator. Aceasta agentie trebuie sa fie intr-o stransa legatura cu sistemul educational. Trebuie sa bugetezi locuri in domeniile in care sunt lipsuri, dar nu vreau sa intru in politica.

Sper in curand sa imi fac curaj si sa ma intorc acasa. O sa revin cu un text mai amplu cand o sa imi permita timpul.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *