Cum reușești să te organizezi?

Nu o să prezint nici o formulă în 5-10 pași. Nu cred în astfel de formule și nici nu cred că un sfat dintr-un articol pe un blog poate schimba total comportamentul cuiva.

Trăim în era „distragerii atenției”, asta e clar. De exemplu, de când am început să scriu aceste rânduri și până am ajuns aici, am primit 8 email-uri care m-au făcut curios să văd despre ce e vorba și să mă întrerup din scris. Astfel, să scriu acest articol a durat de cinci ori  mai mult decât ar fi durat în mod normal.

Din câte am observat până acum, majoritatea oamenilor care întreprind „muncă de birou” își petrec o bună parte din timpul de lucru citind sau trimițând email-uri sau pur și simplu verificând fiecare notificare primită pe rețelele de socializare. De aceea, nici nu ne dăm seama cum trece timpul și ne trezim pe la ora 16:00, când mai e puțin până încheiem programul, că nu am finalizat toate task-urile din ziua respectivă.

Atunci fie stăm peste program, fie amânăm task-urile pe a doua zi, dar nu lăsăm niciodată să se observe că este vina noastră faptul că am întârziat.

Cred că astfel de comportamente au ajuns normalitate chiar și la persoanele care folosesc așa-numitele „tool-uri” de productivitate sau self-management.

Până la urmă, cred că cel mai important „tool” este să nu ne lăsăm distrași și să acceptăm că, indiferent dacă suntem bărbați sau femei, nu suntem buni la multitasking. Nu suntem făcuți pentru asta, mai ales când vine vorba de task-uri de birou. Trebuie să rezolvăm lucrurile pe rând. Nu pot să trimit un email în timp ce vorbesc cu clientul la telefon și mă gândesc la un slogan pentru alt client în același timp. Pur și simplu nu pot și nu cred că există vreun „magician” care să reușească așa ceva.

Sunt sigur că mulți au încercat asta (printre care și subsemnatul), însă atunci lucrurile nu au ieșit cum ar fi trebuit. Dacă încerci așa ceva și la final îți dă cu virgulă, să nu crezi că economisești timp. Din contră, pierzi mai mult timp pentru că trebuie să reiei task-urile și să-ți corectezi greșelile.

Așadar, având toate aceste lucruri în minte, vreau să te întreb: tu cum îți organizezi activitatea profesională ca să fii mai eficient?

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *