De ce nu mai cred oamenii în Biserică

Am văzut în rândul generației tinere o oarecare dezgustare în ceea ce privește Biserica, implicit Divinitatea. În “călătoria” mea de până acum am avut posibilitatea să cunosc diferite culturi, diferite popoare care o au o tendință de a-și mări neîncrederea în Divinitate. Oare a cui e vina? Să fie oare vina Bisericii, să fie a științei care a avansat atât de mult, să fie a grupurilor de oameni cu alte interese? Mă trag dintr-o familie credincioasă. La rândul meu sunt o persoană care crede în Divinitate. Am terminat de citit cartea  “Istoria credințelor și ideilor religioase” – de Mircea Eliade. A fost cea mai bună carte de până acum, o recomand tuturor.

Tendința generației tinere de a nu mai crede în Dumnezeu vine în urma cumulului de informații limitat venit din partea științei și în urma unei greșeli a Bisericii. Știința încearcă să explice “de unde venim” însă nu poate, exista diferite teorii mai mult sau mai puțin susținute. Biserica în schimb are cea mai mare vină, Biserica în sine nu a evoluat. Informația a evoluat, modul de comunicare și de înțelegere a oamenilor e mai evoluat. Biserica trebuie să lucreze la imaginea ei, la modul de operare și la interacțiunea cu oamenii. Actualmente interacțiunea Bisericii cu oamenii este exact ca un calculator vechi care trebuie să trimită o informație procesată de el la utilizator. Devine tot mai greoi, iar utilizatorul o să vrea sa îl schimbe cu timpul.

Nu vreau să mă bag în detalii  de genul : dacă există sau nu o forță creatoare , dacă există sau nu Dumnezeu, etc. Presupunem că există ( eu unul cred ca există ) haide-ți să vedem unde greșește Biserica în ziua de azi. Biserica nu știe să comunice cu tinerii! Biserica nu vede dorința  tinerilor către libertate în gândire și în alegerea credinței. De exemplu : Marcu 10, 11-16 “Şi aduceau la El copii, ca să-Şi pună mâinile peste ei, dar ucenicii certau pe cei ce-i aduceau. Iar Iisus, văzând, S-a mâhnit şi le-a zis: Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu. “   Ce s-a întâmplat cu Biserica care învața copii săraci pe vremuri , care oferea educație, care a creat școli și a ajutat familii să iasă din sărăcie? Unde e acum Biserica care construiește temple de sute de milioane de euro, se plimbă în mașini de lux, îmbracă straie scumpe și povățuiește Cuvântul lui Dumnezeu în care ea nu crede?  Biserica a devenit un loc în care cea mai mare partea a preoților vor doar să ia și să nu mai dea înapoi. Oamenii văd asta, tinerii văd asta tocmai din cauza ca au acces mai mult la informație. Biserica nu a evoluat împreună cu populația și riscă să se piardă în timp. Populația are nevoie să creadă în ceva, să fie călăuziți de ceva,nu să pupe moaște. Biserica se comportă de parcă ar fi un partid corupt ajuns la guvernare și care trebuie să se îngrașe pentru a avea ce consuma după ce nu mai are puterea. Am văzut un reportaj unde un preot explică de ce este împotriva educației sexuale în școli. A dat câteva argumente care arată faptul că el ca și preot nu înțelege o propoziție simplă. Vă dați seama ce a înțeles el din Cuvântul Domnului și din Biblie dacă nu a înțeles faptul că educația sexuală se vrea sa fie făcută pentru protejare ( boli + sarcini timpurii nedorite) și nu pentru a direcționa copii să fie experți în sex  sau pentru a-i trimite pe alte înclinații sexuale. Avem imaginea unor lideri ai Bisericii, imagine pur și simplu dezgustătoare. Vorbesc de milostenie, de ajutorarea săracilor, iar ei se comportă ca și cum populația ar fi oarbă. Poate ca e sau poate ca a fost și nu mai e oarbă.

Personal cred că ar fi haos fără un punct de referință, fără să credem în ceva. De aceea sper ca Biserica în sine să își schimbe politica față de Creștini și să investească mai mult din banii primiți sau făcuți în legătura omului cu Dumnezeu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *