Fenomenul Mălin Bot și lupta contra știrilor false

După sărbători m-a cuprins o lene acută, am zis că nu mai scriu chestii legate de politică și că voi încerca să mă îndepărtez de subiect. Am observat teama unor jurnaliști față de media coruptă sau politizată din România. Când scriu termenul ”teamă”, mă refer la îngrijorarea că această medie coruptă reușește să manipuleze o societate.  Pot să mă declar fan al lui Mălin Bot, doar din prin prisma faptului că în vremuri ”disperate” sunt necesare acțiuni ”disperate”. Sunt conștient de faptul că nu așa se face jurnalism, dar  mai sunt conștient de faptul că nu reușește  prin altă modalitate să relateze o situație actuală evidentă.  Cu toate astea vreau și eu să scriu câteva rânduri despre temă, fiind in cunoștiință de cauză deoarece lucrez în departamentul IT al unui ziar regional și am făcut destule statistici.

Cititorii de presă se împart în mai multe categorii, însă eu am să scriu doar despre cea care ne intereseză acum. Am văzut  valul de infestari cu jumătăți de adevăr, alt val cu  adevăruri complete care însă sunt scoase când apele sunt mai liniștite … lista cu strategii media poate continua însă nu o să vă plictisesc cu asta.

Oamenii care vor adevar, care vor sa fie informați trebuie să își ia informația din mai multe locuri și să o compare, problema e că trebuie să fii puțin informat ca să poți desluși o minciună gogonată  sau un adevăr târziu de o realitate actuală. Presupun că de aici vine această ”teamă” de media.

Revin la împărțirea cititorilor prin a vă spune că cei care iși formează o părere în fața televizorului sunt oamenii de rând, majoritatea cu care se poate câștiga un scrutin electoral, de aici și teama sau lupta lui Mălin Bot. Mediul online e încă mic, spun mic pentru că din numarul semnificativ mai mic de oameni care își iau informatia de aici, jumătate și-o aleg prost. Din aceasta jumătate care a mai rămas, mulți sunt influențați  sau bulversați din cauza ”postacilor fară identitate ” care le însămânțează acea fărâmă de semn de întrebare, fărâmă peste care cei ” slabi” sau mai puțin interesați de politică sau viitorul lor, nu pot să treacă.

Mediul online o să domine categoria ”stiri”, însă din păcate nu acum, nu în urmatorii 3-5 ani. De aici și teama ziariștilor corecți. Trebuie să facem front comun cei care avem posibilitatea și să ajutăm apropiații să înțeleagă când un website sau o pagina e ”troll, fake news, sau pur și simplu clickbait”. Oamenii trebuie să înțeleagă că o știre trebuie comparată în ziua de azi. Înainte se fereau de ”papagalii securității”, iar acum trebuie să se ferească de știrile false.

Bravo Mălin Bot și cei care raportează conturile și știrile false. Vreau  să cred că suntem mai mulți decăt ”postacii anonimi” care se folosesc de această unealtă pentru a bloca știri adevărate.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *