Începuturi

După cum spune și numele paginii, mă numesc Arthur Marcu. Născut deodată cu ’’democrația’’(1990), într-un fost oraș,acum devenit orășel, Reșița. Se pare că și el la rândul lui,la fel ca multe alte orașe din România, a suferit de boala ’’Benjamin Button’’ adică un regres grozav , dar să nu intrăm încă în politică sau alte polemici. Am învățat  la un liceu teoretic, considerându-mă un elev mediu și fără prea mare interes în școală. La 20-21 de ani am luat viața în piept și am încercat să îmi fac un viitor în altă parte, în alt mediu, în alta țară. Am colindat  multe țări din Europa în timpul vacanței, practicii sau în timpul muncii. Ideea de a scrie aici a apărut  după ce am întâlnit foarte mulți români care au făcut extrem de multe greșeli în străinătate, greșeli pe care le-am făcut și eu la rândul meu.

M-am întâlnit cu multe greutați, probleme, întrebări la care a trebuit să îmi răspund singur cu timpul.

Am de gând sa scriu regulat, cam două idei pe săptămână care sper să vă ajute la deciziile pe care le luați în viitor.

Să începem cu începutul, adică cu întrebarea: ;’’Merită să plec din țară sau nu?’’ – întrebarea aceasta trebuie să și-o pună orice român întreg la minte care vrea să părăseasca țara pentru un trai mai bun. O să scriu mai departe argumente pro și contra imigrării.

Din punctul meu de vedere  aș spune că merită să pleci doar dacă:

  • Știi măcar la nivel de bază ( înțelegere și conversațional ) limba din țara respectivă . Nu o să poți promova ca individ într-o societate, oriunde ar fi ea, dacă nu știi limba locală.
  • În caz că te încăpățânezi totuși să pleci, ori nu ai de ales, trebuie să iei in considerare mai multe aspecte. Îți va trebui un contract de muncă unde specifică exact: adresa locului de muncă, salariu primit pe oră(nu salariul lunar), să fie specificat clar domeniul în care o să muncești cât si ce va trebui să faci, să primești informații cu locul de cazare dacă acesta este promis de către angajator.

Trebuie să mai iei în considerare că îți vor trebui niște bani până la primul salariu pentru mâncare,cazare și alte cheltuieli neprevăzute.

Dacă totuși reușești  și pleci, lasă la un prieten apropiat sau familie detaliile unde o să mergi. Lasă o adresă a angajatorului, un număr de telefon.

Nu uita să te informezi de pe site-urile de socializare și de pe alte motoare de căutare  despre angajatorul respectiv. Uită-te ce părere au alțtii care au lucrat acolo, i-ați măsurile necesare de precauție, pentru că acolo vei fi singur, nu vei avea pe cine întreba și nici nu vei putea spune ceva dacă te-ai încăpățânat și te-ai dus fără a cunoaște limba.

Încearcă pe cât posibil să aflii distanța dintre locul de cazare si locul efectiv de muncă, pentru că pot apărea costuri  suplimentare pe care intermediarul sau angajatorul in mod voit nu le-a specificat în contract.

Știu că sună paranoic pentru cei care încă nu au ieșit din țară și care cred ca în alte țări e lapte și miere, dar nu e.

Nu te lăsa călcat in picioare de către angajator, va încerca să obțină tot mai multe și pe mai puțini bani de la tine cu timpul.

În caz că nu reușești să obții un salariu mulțumitor în România asta nu înseamnă că altundeva îl vei obține. O să fac un calcul simplu și o să dau exemplul cel mai căutat de români în perioada de față, adică Germania:

  1. 300-500 € o chirie decentă la periferia unui oraș mai mare.
  2. 150-250 € cheltuielile lunare ( apă ,curent, internet, telefon, etc)
  3. Cu timpul,în caz că nu ai nevoie direct de la început, o mașină care sa te ducă din punctul A în B te va costa și ea la rândul ei. Să presupunem că nu adaugăm costurile achiziționării autoturismului, sunt următoarele: 300€/an taxa de drum și impozitul + 600 € – 700 € asigurarea obligatorie/an + 1500-2000€ combustibil/an + 500/an costuri neprevăzute, pe scurt 3500/an, adică undeva la 290€ – 300€/luna
  4. Să presupunem că vei primii 8,5 – 10 €/ora ( minimul e de 8,5€ în Germania),

rezultă un venit de aproximativ 1190/lună  din care scazi 600 chiria+cheltuieli și din care mai scazi 300 € pentru o eventuală mașină. Din 1190 € ,ajungi să rămâi cu 290€,asta în caz că nu ieși niciunde.

  • Părerea mea este că nu merită să pleci din Romania în cazul de față , doar dacă te-ai săturat de sistem. Nu o să te îmbogățești și nici nu o să fii mai fericit. E foarte greu într-o țară străină dacă încerci să faci totul corect.
Facebook Comments

One thought on “Începuturi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *