Românii și boala secolului XXI, depresia

 

Vreau să dezbat puțin acest subiect din punctul de vedere al unui om normal, nu psiholog.  Toată lumea vorbește de neajunsurile din justiție, medicină, învățământ…puțini însă realizează  ce efect negativ va avea peste maxim 10 ani lipsa cabinetelor psihologice din instituțiile de învățământ, lipsa subvenționării vizitelor la psiholog  de către CNAS.

Știind atitudinea românilor față de mersul la un psiholog trebuie să fie implementată o regulă ca fiecare român să fie nevoit, măcar o dată în viață să treacă pe la un psiholog. E o „ chestie” nouă, cu care nu suntem obișnuiți, de care ne este jenă. Fiecare trebuie să știe în ce constă o discuție cu un psiholog ca să își poată lua inima în dinți atunci când este nevoie. 2000 de ani, mersul la psiholog a fost combătut cu spovedania sau mersul la Biserică. Nu descurajez spiritualitatea  sau credința în Dumnezeu sau altă forță divină, perosnal sunt credincios, spun doar că mersul la un psiholog nu e un păcat. Dumnezeu sau credința în sine e un psiholog puternic, poate cel mai puternic însă într-o lume care evoluează continuu, într-o lume în care problemele apar mult mai repede trebuie să apară un ajutor. Dumnezeu nu interzice psihologii, ba chiar ne îndeamnă să ne ajutăm unii pe alții!!!

Gata cu divinitatea, să revenim la o problemă extrem de mare care s-a abătut asupra românilor. Aproximativ 1 din 3 minori  din România sunt crescuți de bunici, de rude, centre de plasment, locuiesc singuri sau în cel mai fericit caz crescut doar de unul dintre părinți. Copii sunt supuși vrând nevrând la agresiuni psihologice sau sociale. Emoțional e foarte greu să faci față la aceste agresiuni dacă familia nu e unită, puternică sau nu exista o comunicare bună. Aici intervin psihologii.

E extrem de greu dacă nu imposibil ca un psiholog să iși dea seama de problemele emoționale sau de altă natură a copilului tău cand el are in supraveghere 800 de copii. ( În școlile din România exista 800 de elevi la 1 psiholog). Dacă tot pleci prin țări straine și îți lași copilul acasă, dacă tot îl neglijezi in favoarea banilor sau dacă tot vrei justiție  și sisteme medicale performante în România, gândește-te și pe mana cui îl lași.

Pentru majoritatea e mai important să aiba copilul ultimul model de Iphone sau eu știu ce gadget decât starea emoțională sau mentală a copilului. Copilul trebuie să aibă încredere în el, să aibă inițiativă…etc. Chestiile astea le poate avea doar daca are o stare mentală și emoțională bună. Dăruiește-le copilului tău.

 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *