Totul era viata atunci!

Am avut ocazia in urma cu ceva timp sa  port o conversatie cu un neamt care a lucrat in Resita. A lucrat  pentru o scurta perioada de timp. Se intampla prin anul 1978-1979. Am ramas placut surprins sa observ cu cata admiratie si apreciere vorbea omul  despre oras, despre uzina in sine. Era fascinat de productie, de modul de lucru. Un lucru era sigur, eram profesionisti pe vremea aceea. „Totul era viata atunci!” , a exclamat.  Dupa discutie m-a intrebat cum e acum, daca se mai produce ceva, cum au evoluat treburile.

Nu am ajuns sa traiesc perioada de glorie a Resitei, perioada de aur a metalurgiei, insa din ce am auzit din discutiile cu oamenii care au lucrat si care au facut parte , a fost o perioada in care omul a  fost apreciat pentru cunostintele  lui, o perioada in care ai putut sa te afirmi din punct de vedere profesional, o perioada in care nu ti-ai facut griji pentru ziua de  maine, o perioada in care te-ai dus cu drag la munca. Stiu ca nu sunt de acord cu mine ( cel putin cei care au muncit in vremea respective), nu sunt de acord in totalitate cu mine din cauza controlului comunist care era. Din cauza cenzurii, fricii fata de partidul comunist care oprima populatia. Cel mai trist lucru e totusi  faptul ca , luand in considerare toate cele scrise mai sus, cenzura, neajunsurile, minciuna in care se traia, oamenii au  ajuns in final sa se gandeasca cu melancolie la vremurile respective. Asta trebuie sa dea de gandit, trebuie sa  realizam timpurile in care sa traim. Daca am ajuns  sa ne gandim cu melaconlie la niste vremuri in care populatia era oprimata, in care libertatea era doar un mit ,unde cozile neterminabile la macelarii erau un adevar, inseamna ca ne lipeste ceva. Inseamna ca politica din Romania nu si-a facut treaba in ultimii 27 de ani.

Sa trecem la alta idee. Am vazut tot felul de cliprui genial facute, clipuri de promovare a Romaniei, a traditiilor si obiceiurilor, a lucrurilor cu care noi romanii ne mandrim.  Va fac  o scurta descriere a materialelor video de promovare.  Din materialele video  reiese ca ne promovam, ne mandrim cu urmatoarele:

  • Inventiile noastre ( Stiloul, motorul cu reactie, insulatina, etc).
  • Primul oras luminat public ( Timisoara).
  • Barajul portile de fier. ( Facut de comunisti)
  • ( Facut de comunisti)
  • Castelele noastre faimoase
  • Vlad Tepes ( aka Dracula)
  • Portul popular si traditiile noastre.
  • Eram printre cei mai buni la majoritatea sporturilor ( Gimastica,caiac,etc)
  • Aveam locuri foarte bine amenajate pentru concedii ( Turism )

 

 

Dupa Revolutie, dupa caderea  regimului comunist, au ajuns la putere fosti membri de partid, apropiati ai lui Ceausescu, oameni care au uneltit impotriva unui lider ( rau sau bun), adica niste tradatori, niste lasi.

Cu ce ne mandrim dupa 27 de ani de la trecerea Revolutiei? Cum ne promovam tara dupa 27 de ani de la Revolutie? Tot cu chestiile facute in perioada comunista, tot cu valorile date de perioada comunista.  Din ce cauza? Pentru ca cei actuali nu au pus nici macar o caramida in plus pe  fundatia care era aproape gata, pe fundatia care ajungea sa faca din Romania, una dintre cele mai frumoase „case” din Europa.

Ceea ce vreau sa zic este ca, desi am scapat de comunism, am ajuns sa fim condusi de niste oameni din vechiul sistem care au aceasi mentalitate, doar ca se deosebesc de raposatul Ceausescu   prin faptul ca ei nu construiesc nimic, doar fura ( distrug ).

Sper ca lucrurile sa nu ramana asa, sper ca societatea civila sa se implice in scena politica, sa voteze cand e nevoie, sa iasa in strada cand sunt neindreptatiti!

Noi ( majoritatea ) nu suntem o natiune de hoti, de corupti. E pacat ca o parte mica a populatiei sa decida soarta  unor oameni si sa formeze imaginea unei tari.

Craciun fericit dragi conationali!!!

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *